De hemel boven Parijs – Bregje Hofstede: een imponerend debuut.

Soms koop je in een opwelling een boek met de verwachting dat het de moeite waard zal zijn. Soms komt die verwachting uit, zoals bij het boek “de hemel boven Parijs” van Bregje Hofstede.

Het verhaal is niet nieuw: Olivier, professor aan de Sorbonne ontmoet Sofie, studente kunsthistorie die op een vriendin uit het verleden lijkt. De verwarring slaat toe met flashbacks en beide verhalen komen samen terwijl de studente worstelt met haar eigen identiteit. Helemaal niet erg want elk verhaal is al wel eens verteld waardoor het vooral gaat om de manier waarop het verteld wordt. Het Parijs dat Bregje Hofstede schetst is ook herkenbaar. Ik ben er welliswaar slechts een week geweest maar ik kan me de beelden voor de geest halen. Wat niet herkenbaar is dat is haar beeldspraak. Die is eigen, mooi en gelukkig gedoseerd toegepast. Haar beeldspraak is dienend en ondersteunt het verhaal.

Het boek is mooi opgebouwd met korte hoofdstukken die af en toe aan de professor gewijd zijn en af en toe aan Sofie. Toen ik het uit had was mijn eerste gedachte dat er gemakkelijk een film van gemaakt zou kunnen worden. De locatie is perfect, er zijn genoeg momenten waarin de stad kan schitteren, de personages zijn interessant genoeg en het verhaal beweegt op een goed filmbare manier. Bregje Hofstede schrijft beeldend, met mooi vloeiende zinnen en beschrijft net genoeg van de figuranten in het boek om samen met de mooie locatie van de stad Parijs een omgeving te creeëren die leeft. Soms maakt ze slim gebruik van figuranten. Meisjes die op een bepaalde manier in een café met hun haar schudden maken je deelgenoot van haar omgeving en wanneer ze Sofie in gedachten op deze meisjes laat reageren en daarna een situatie schept die voor Sofie in verwarring eindigt dan wordt je daarin als vanzelfsprekend meegenomen.

Bregje Hofstede is kunsthistoricus en heeft in Parijs gestudeerd. Dat je het beste kunt schrijven over wat je kent wordt hier weer eens bevestigd. Het boek maakt een zekere indruk en het is moeilijk in te denken dat het hier om een debuut gaat. Het einde van het boek ging mij iets te snel. Daar had iets meer spanning in kunnen worden opgebouwd maar dat is muggenziften want het is gewoon een mooi debuut dat ik met veel genoegen heb gelezen. De vraag is nu alleen wie de hoofdrollen in de film gaan spelen en natuurlijk wanneer haar volgende boek uitkomt want dit smaakt naar meer.

dehemelbovenparijs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s