Het vliegende spaghettimonster.

Vanochtend was ik al om 5 uur wakker en ben, na zo’n drie kwartier in bed gelezen te hebben, opgestaan om de katten eten te geven. Ik besloot om niet meer naar bed te gaan en zat, terwijl ik op het gaar worden van mijn havermoutpap zat te wachten, met een dubbele espresso in mijn hand wat rond te zappen op de Nederlandse tv. Bij RTL 5 aangekomen zakte mijn mond open van verbazing toen ik daar een of andere evangelist in foute kleding, in het Engels een vaag verhaal over het evangelie zag afsteken. Waarschijnlijk betalen ze grof geld aan RTL voor zendtijd, net als al die waarzeggers. Daarna keek ik naar het RTL4 nieuws en wie schetst mijn verbazing toen er aan het eind een item was over een Amerikaanse vrouw, Lindsay Miller, die in het vliegende spaghettimonster gelooft en eiste dat ze met een vergiet op haar hoofd op de foto voor haar rijbewijs mocht. RTL begreep er echter niets van en deed het af als een curiositeit; weer zo’n gek uit Amerika. RTL4 mag graag aan vulling doen tijdens hun nieuwsuitzendingen. Aan het eind iets raars of opmerkelijks dat meestal zonder commentaar wordt gebracht. Jammer want deze mevrouw is bepaald niet gek. Er bestaat inderdaad een kerk van het vliegende spaghettimonster tot grote ergernis van vooral strenge christenen in de USA. Een citaat van hun website: “With millions, if not thousands, of devout worshipers, the Church of the FSM is widely considered a legitimate religion, even by its opponents – mostly fundamentalist Christians, who have accepted that our God has larger balls than theirs.

Some claim that the church is purely a thought experiment or satire, illustrating that Intelligent Design is not science, just a pseudoscience manufactured by Christians to push Creationism into public schools. These people are mistaken — The Church of FSM is legit, and backed by hard science. Anything that comes across as humor or satire is purely coincidental”.

Natuurlijk is het “some claim” gedeelte juist hetgene dat ze onder de aandacht proberen te brengen; dat de fundamentalistische christenen Intelligent Design onterecht in de scholen als “alternatieve” wetenschap naast evolutie willen hebben. Intelligent design is een pseudowetenschap waarin men probeert om de bijbelse schepping op een wetenschappelijke manier te verantwoorden. De zogenaamde creationisten hebben bijvoorbeeld wetenschappelijke gegevens verdraaid en proberen op die manier aan te tonen dat de aarde slechts een aantal duizenden jaren oud is in plaats van zo’n 4 miljard. Ze hebben zelfs een eigen museum waarin ze dinosaurussen naast mensen hebben lopen want in hun verdraaide visie leefden ze allemaal samen. Het is echter moeilijk om dit soort groepen te bestrijden omdat in Amerika alles wat met religie te maken heeft heel voorzichtig wordt behandeld. Toen iemand ooit een gigantisch mes in zijn bagage op een vlucht mee wilde nemen mocht dit niet. Toen hij echter beweerde dat dit een essentieel onderdeel van zijn religie was, mocht het ineens wel. Hetzelfde gold het vergiet op het hoofd van Lindsay Miller. Men wilde het eerst niet toestaan maar toen zij aangaf dat het onderdeel van haar religie was, mocht het ineens wel. De kerk van het vliegende spaghettimonster is natuurlijk puur satire (Het vliegende spaghettimonster wordt door atheisten al jaren gebruikt om het belachelijke van een bovennatuurlijk opperwezen te benadrukken), maar ze brengen de satirische boodschap op een ontkennende manier en hebben de religie en kerk zelfs officieel laten registreren. Daardoor kunnen ze hun boodschap blijven verkondigen zonder dat ze gedwongen worden om de website te verwijderen omdat het beledigend zou zijn voor fundamentalistische christenen. Zij zijn immers zelf een geregistreerde religie.

Lindsay Miller + collander

Lindsay Miller met haar vergiet.

Het is een gemiste kans voor RTL4 om dit verder toe te lichten, vooral gezien het feit dat er aanslagen worden gepleegd door religieuze fanaten die hun verdraaide, debiele kijk op het leven, welliswaar uit naam van een andere, niet bestaande God, aan anderen proberen op te dringen. Maar ja, ze willen natuurlijk de evangelist op RTL5 en zijn volgelingen niet voor het hoofd stoten want dan lopen ze behoorlijk wat geld mis.
Wie meer wil weten over de kerk van het vliegende spaghettimonster kan op de volgende site terecht.

http://www.venganza.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s