Elena Ferrante – Those who leave and those who stay.

De eerste twee delen van Elena Ferrante’s Napolitaanse serie heb ik in het Nederlands gelezen. De Nederlandse vertaling van het derde deel komt, voorzover ik weet, in 2016 uit maar ik kon niet langer wachten en heb het dus maar in het Engels gelezen.

Over het verhaal wil ik niet teveel kwijt vanwege het spoilergevaar. Het speelt zich af in de late jaren 60 en de jaren 70 van de twintigste eeuw. Elena (Lenù) Greco and Raffaella (Lila) Cerullo zijn volwassen en hebben elk hun eigen leven. Lenù probeert nog steeds afstand te houden van het Napels van haar jeugd maar dat lukt haar niet. Ondanks haar pogingen om het contact met Lila minimaal te houden en haar bezoeken aan Napels kort waarbij ze Lila vaak probeert te ontlopen, wordt ze toch steeds weer teruggetrokken en is de invloed van Lila en haar Napolitaans verleden nog steeds aanwezig.

Deze hele serie is een bildungsroman waarin het verhaal door Lenù wordt verteld en waarin de levens van Lenù en Lila centraal staan. Het is tevens het verhaal van het Italië en Napels van die tijd met studentenopstanden, politieke onrust en, in Napels, het geweld van de Camorra. Dit deel is weer een lust om te leven en omdat het op een cliffhanger eindigt ben ik gelijk maar in het volgende deel begonnen.

Tegen degenen die wachten op de Nederlandse vertaling kan ik alleen maar zeggen: het is het wachten waard. Degenen die de serie nog niet kennen hebben al twee heerlijke boeken te lezen: “De geniale vriendin” en “De nieuwe achternaam”, beiden uitgegeven door de Wereldbibliotheek en zowel op papier als digitaal verkrijgbaar.

 

dopa-xnapo_052006 1033

Rokende man. Galleria Umberto, Napels.

dopa-xnapo_052006 236

Het fort van Napels met de Vesuvius op de achtergrond.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s