Simit.

In mijn vorige blog over brood heb ik al het een en ander uitgelegd over het brood dat ik bak. Vandaag zal ik daar nog wat informatie aan toevoegen en een recept geven voor Simit, een Turks brood dat qua vorm veel op een bagel lijkt. In 2009 was ik zelf in Turkije en zag de simitventers in Istanbul en heb er zelf regelmatig een gekocht, om die vervolgens in een theetuin, onder het genot van een waterpijp met appeltabak en een heerlijke kop Turkse appelthee op te peuzelen.

Wanneer je brood bakt dan hangt de hoeveelheid die je bakt af van de hoeveelheid personen die er van moeten eten. Daarom is het handiger om in plaats van met een vast recept te werken, gewoon van  basisverhoudingen uit te gaan. Sinds ik de Bertinetmethode heb ontdekt, weet ik dat een wat natter deeg geen probleem is. Een goede basisverhouding is 100% meel, 70% water, 2% zout en 2% verse gist. Dat betekent dat voor 500 gram meel, je 350 ml water, 10 gram zout en 10 gram verse gist gebruikt.

Nu is gist weer zoiets waar je in plaats van verse gist diverse varianten gedroogde gist kunt gebruiken. Zelf gebruik ik fast action gedroogd gist en daar heb je veel minder van nodig dan van verse gist. Hier is een gistomrekentabel:

Verse gist  Droge gist Fast action (Quick) droge gist
3g 1.5g 1g
6g 3g 2g
10g 4g 3g
12g 6g 4g
17g 7g 5g
34g 14g 10g
68g 28g 20g

Voor de simit kun je een vochtgehalte van 70% gebruiken maar je kunt ook wat lager gaan zitten op 60%. Het deeg krijgt dan iets minder luchtbellen en is wat gemakkelijker te verwerken. De recepten verschillen nogal wanneer je op het internet rondneust. Sommigen doen een aantal lepels zonnebloemolie door het deeg, anderen gebruiken melk. Sommigen hebben een hoog vochtgehalte en anderen zitten lager  in hun recept. Ik heb alleen water gebruikt en een vochtgehalte van 70 %. Daarbij heb ik de Bertinetmethode voor het deeg gebruikt en geen olie door het deeg.

Goed, nu we de technische kant uit de weg hebben, kunnen we verder met de simit.

Ik heb voor zes broodjes 500 gram wit broodmeel gebruikt (heet hier strong flour en heeft een hoger glutengehalte dan bloem), 350 ml water, 10 gram zout, een theelepel suiker en 3 gram fast action droge gist.

Voor de afwerking heb je druivenmelasse (pezmek) of een andere soort melasse nodig dat je op een een op een verhouding met water mengt. Wanneer je een zoetere melasse gebruikt dan moet je wat meer water gebruiken. De melasse is niet zozeer voor de smaak maar meer voor de kleur van het eindproduct. Je hebt ook witte sesamzaadjes nodig.

Meel in een kom zeven, kuiltje in het midden, gist, suiker en wat water in het kuiltje. Daar wat meel overheen. Zout aan de rand op het meel strooien. Langzaam het overige water er bij gieten terwijl je het geheel met een spatel mengt. Daarna tot een deeg kneden (al dan niet volgens de Bertinet methode). Een uur overdekt op een warme plek laten rijzen. Na het rijzen nog even een paar keer omkneden waarbij je het deeg ook een aantal keren vouwt om er meer lucht in te krijgen. In zes gelijke stukken verdelen en elk van deze stukken tot een dunne slang  waarna je beide uiteinden bij elkaar brengt zodat er een lus ontstaat. Deze lus wikkel je een aantal keren zodat er een soort vlecht ontstaat. Beide uiteinden van de vlecht breng je dan in een ronde vorm naar elkaar toe en plak je aan elkaar. Je hebt een gevlochten bagelvorm. Deze dip je in het water met de melasse en daarna in een bord met sesamzaadjes (vooral niet te zuinig met de sesamzaadjes). De broodjes leg je dan op een bakplaat met siliconenmatje of ingevet papier of bestrooid met meel. Zolang het maar niet aan de bakplaat vast gaat zitten. Nog even ongeveer 20 minuten op een warme plek neerzetten, al dan niet afgedekt. Het deeg is door het melassemengsel vrij vochtig dus ik heb het niet afgedekt. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 220 graden en plaats indien nodig een bakje water onderin. Daarna ongeveer 20 minuten de oven in. De kleur moet goudbruin tot midbruin zijn. (Iedere oven is weer anders dus tijd en temperatuur aan je eigen oven aanpassen.)

Op youtube kun je filmpjes over het maken van simit vinden en je kunt op het internet ook recepten vinden met foto’s over het maken van simit.

 

dolf_patijn_simit_10042016_0051

Dolf’s simit, iets lichter van kleur dan de Istanbulse, maar net zo lekker.

dolf_patijn_turkiye09_2_0922

Simitverkoper in Istanbul.

dolf_patijn_turkiye09_40d_1_2161

Simitkarretje in Istanbul.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s