Amerikaanse verkiezingen.

Over een paar dagen zullen we weten wie de nieuwe president van Amerika is: Hillary Clinton of Donald Trump. Het is een van de meest vreemde verkiezingen ooit geweest met een kandidaat die – naar mijn mening en velen met mij – absoluut niet geschikt is voor het ambt en een doorgewinterde politica die niet erg geliefd is. Mocht Trump winnen dan hoop ik dat hij de eerste president wordt die door ongeschiktheid na enige tijd moet worden afgezet. Dat zou een stunt zijn. Voor het land is het natuurlijk niet goed en daarmee voor de rest van de wereld want laten we wel wezen, of we het willen of niet, Amerika is nog steeds de meest invloedrijke macht in het westen. Eigenlijk is het geen land want de naam zegt het al: de verenigde staten van Amerika. Iedere staat heeft een groot deel zelfbeschikking en dat willen ze weten ook, hetgeen vaak betekent dat wat in de ene staat mag, in de andere staat juist weer verboden is. Het is een land van uitersten. Obesitas tegenover onbereikbare schoonheidsidealen waaraan dan door plastische chirurgie en het witter maken van de tanden aan gesleuteld wordt. Een land van overvloed, luxe en extra grote porties tegenover schrijnende armoede en bende-oorlogen. Qua levensovertuiging heb je er aan de ene kant de diep religieuze creationisten die bijbelvast zijn en niet in de evolutietheorie geloven terwijl een aantal van de meest progressieve, atheïstische denkers ook uit Amerika komen. De bijbel is er belangrijk maar bladen als Playboy en Hustler komen er ook vandaan en het is een van de grootste producenten van pornografie.

Zelf heb ik nog verre familie in Amerika en met een achterneef heb ik nu via Facebook contact. Hij komt uit de diepreligieuze hoek. Een paar diepreligieuze Amerikanen die ik via fora op het internet had ontmoet en die via Facebook contact hadden gezocht zijn inmiddels weer van mijn vriendenlijst verdwenen. Zij konden mijn “godslasterlijke” uitingen op Facebook niet meer aan. Mijn achterneef houdt het tot nu toe vol. Amerikaanse vrienden en kennissen uit het tastbare leven zijn van de meer progressieve soort.

Trump is trouwens hier in Ierland goed bekend. Hij heeft hier een golfbaan aan de kust van het graafschap Clare. Dat maakte hem bij een kleine groep populair omdat hij banen verschafte. Toen hij echter zijn golfbaan wilde beschermen tegen extreem vloedwater met een lelijke wal op het strand, onder het mom van het beschermen van de bevolking, en probeerde om het graafschap Clare voor de kosten op te laten draaien, daalde hij aanzienlijk in populariteit. De meesten zien hem nu liever gaan dan komen. Zijn geplande Ierlandbezoek werd daarom omgezet naar een bezoek aan Schotland, waar hij echter ook met protest te maken kreeg. Eén vrouw stond als welkomscommitee langs de kant van de weg met een bord “Trump you’re a cunt”. Duidelijker kan het niet.

Hillary Clinton is ook geen onbekende in Ierland. Het is tekenend dat zij bekend is vanwege haar inzet voor het vredesproces in Noord-Ierland en niet vanwege een commercieel belang. Toch ben ik ook niet weg van Hillary Clinton. Ze komt teveel als een berekenende politica op mij over en ik kan haar maar niet sympathiek vinden. Ik heb altijd het gevoel dat ze iets achterhoudt. Dat gevoel had ik bij Obama niet. Ik vind het wel tijd worden voor een vrouw in het Witte Huis en vind het dan ook jammer dat, mocht het dan toch een ex-presidentsvrouw moeten zijn, Michelle Obama, naar mijn weten althans, geen politieke ambities heeft. Zij wordt tenminste niet geplaagd door schandalen.  (Mijn partner Orla zei trouwens dat zij wel eens de drijvende kracht achter de schermen bij Obama kan zijn en misschien meer in de melk te brokkelen heeft dan wij denken. Dat gevoel heb ik ook want ze kwam in haar speech zeer zelfverzekerd en krachtig over.) Hillary Clinton is ook een ex-presidentsvrouw en politica en Michelle Obama zou natuurlijk, ondanks de mindere ervaring ook de steun van haar man hebben die er al acht jaar ervaring mee heeft en haar in een campagne kan steunen. Wie weet, over een jaar of acht, nadat ze zich eerst zeven jaar in de politiek heeft opgewerkt.

Advertisements

One thought on “Amerikaanse verkiezingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s