In training.

Negen uur vanochtend, het kattenluikje klappert, Charlie onze kater komt binnen. Ik ben net weer wat ingedut na vanaf 6 uur er een paar keer uit te zijn geweest om de katten eten te geven en een tijd in bed gelezen te hebben. Te laat hoor ik dat zijn miauwgroet wat gemoffeld klinkt. Hij is al in de slaapkamer en laat een vrij grote muis los waar nog heel veel leven in zit. Ik spring uit bed en haal tuinhandschoenen die voor deze gelegenheden al klaar liggen uit de hal: muizentanden zijn scherp. De muis is intussen waarschijnlijk onder het bed verdwenen. Charlie bedoelt het goed. Hij wil ons leren jagen. Op handen en voeten kruip ik om het bed heen en hoor ineens in een hoek wat geritsel. Tina, onze kattendame is er inmiddels ook bij gekomen en heeft de oren gespitst. Ik lig met mijn hoofd dicht bij de grond te luisteren en Charlie zit al spinnend naast me, met zijn kop vlak bij mijn hoofd. Hij vindt het wel fijn zo, samen op jacht. Ineens gaat Tina naar een plek iets verder op en begint tussen een paar zakken met oude truien die onder het bed liggen te klauwen. Waarschijnlijk heeft ze de muis opgeschrikt want ineens rent Charlie naar de andere kant, grijpt iets en rent de gang in om vervolgens via het kattenluikje naar buiten te rennen. Wanneer ik de achterdeur bereik, zie ik door het glas Charlie zitten kauwen. Dat was dan de muis.

Kwart over 5 vanmiddag. Charlie komt weer met een luide, ietwat gemoffelde miauw binnen en ja hoor, weer een levende muis. Dit keer ben ik snel en kan het beestje, voordat het uit de versuffing bijkomt bij de staart pakken en in veiligheid tillen. snel een handschoen gepakt zodat ik het diertje iets meer comfort kan geven. De voordeur open en naar buiten naar de heg en de muis daar losgelaten. Charlie zit een tijdje later met een iets meewarige blik naar mij te kijken. Ja, sorry jongen, ik had geen zin om weer samen in huis op die muis te jagen. Charlie verdwijnt weer naar buiten om twintig minuten later weer door het kattenluikje naar binnen te komen. Ik sta al op scherp maar deze keer komt ie met zijn typerende i, i, als groet de keuken in, zonder muis. Hij houdt het waarschijnlijk vandaag voor gezien. Het is moeilijk om mensen kattenmanieren bij te brengen.

dolf_patijn_feline_12082016_0195

Charlie, onze kater.

Advertisements

2 thoughts on “In training.

  1. Ja, Mies, honden zijn niet de beste muizenvangers. Sommige honden zijn er op getraind om ratten te vangen maar katten hebben helemaal geen training nodig. Die zijn daar altijd al goed in geweest. Daarom zijn ze destijds ook vanuit Afrika als eerste, slecht gehuisveste en zwaar onderbetaalde gastarbeiders naar Europa gehaald. Omdat ze altijd hebben gedaan waar ze goed in zijn, zijn ze nooit helemaal gedomesticeerd. Bij ons mogen ze kat zijn. πŸ™‚

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s