Brief aan Erdoğan.

Beste meneer Erdoğan.

Ik ben Nederlander en alhoewel ik in Ierland woon, voel ik me nog zeer betrokken bij wat er in Nederland gebeurt, net als alle Turken in Nederland zich nog bij Turkije betrokken voelen. Als Nederlander wil ik even een aantal dingen voor u rechtzetten.

Allereerst: u noemt Nederland een bananenrepubliek. Nu zou ik u bijna denken dat u een grapje maakte maar volgens mij begrijpt u zelf niet wat u zegt. Nederland is een koninkrijk en ja, koningin Maxima komt uit Argentinië dus vandaar dat ik bijna dacht dat u een gevoel voor humor heeft omdat bananenrepublieken meestal met Zuid-Amerika worden geassocieerd. Volgens Wikipedia is een bananenrepubliek een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn. Tja, die oranjekliek van ons bestaat wel uit een stel profiteurs en belastingontduikers maar heeft verder nog weinig in de melk te brokkelen dus staatsgrepen hebben in Nederland al heel lang niet meer plaatsgevonden. In de regering hebben we welliswaar een ruziezoeker met een raar kapsel maar die roept naar de premier dat ie normaal moet doen en dan hebben we het wel gehad. Wanneer we echter naar Turkije kijken dan kunnen we zeggen dat er kort geleden nog behoorlijk stront aan de knikker was.

Een bananenrepubliek kent geen persvrijheid, mensen verdwijnen er zomaar of tegenstanders van het regime worden zomaar opgesloten vanwege een andere mening. Daar gaan we dus weer want in Turkije werden meer dan honderachtentwintigduizend mensen waaronder leraren, militairen en mensen uit allerlei andere beroepsgroepen waaronder academici, rechters en aanklagers ontslagen omdat ze niet in de smaak vielen bij de regering, 162 journalisten en ongeveer 94000 anderen gearresteerd vanwege hetzelfde feit. Een bananenrepubliek heeft meestal een dictator aan het hoofd en u bent hard op weg om met uw referendum nog meer macht naar u toe te trekken en vertoont al veel meer kenmerken van een dictator met wat u de laatste tijd allemaal heeft gedaan, zie bovenstaande. Je kunt dus stellen dat Turkije onder Erdoğan een bananenrepubliek is. Ere wie ere toekomt, nietwaar?

Ik kan rustig het Nederlandse koningshuis een kliek van profiteurs noemen zonder me daar druk over te maken. Dat mag namelijk in Nederland. Nederland is een democratie waar je, tot op zekere, vrij grote hoogte je mening mag uiten, grootgeworden door compromissen binnen het zogenaamde poldermodel. Je zou dus de bananen met oerhollandse zuivel kunnen vermengen en Nederland dan hooguit een bananenmilkshakekoninkrijk kunnen noemen vanwege de compromissen.

Er is nog iets anders wat mij van het hart moet. Inderdaad is Srebrenica niet het meest glorieuze moment in de Nederlandse militaire geschiedenis. De Nederlandse vredesmacht kon de Bosnische bevolking niet voldoende beschermen en de Bosnisch-Servische troepen hebben vervolgens waarschijnlijk 8.373 Bosnische moslimmannen gedood. Dat is verschrikkelijk maar het is erg misselijk om de geschiedenis te vervalsen en te zeggen dat de Nederlanders ze hebben afgeslacht en dus genocide hebben gepleegd. De Nederlanders hebben toegegeven dat het een vreselijke gebeurtenis was die voorkomen had moeten worden. De Turkse regering echter heeft nog steeds niet de Armeense genocide van 1915 toegegeven. Eerst de balk uit het eigen oog verwijderen voor je aan de splinter in iemand anders’ oog gaat zitten prutsen.

Dan is er nog het punt van het politieoptreden in Rotterdam. Hoe zou u het vinden wanneer een groep Nederlanders, misschien zelfs Wildersaanhangers in Ankara of Istanbul met de Turkse politie op de vuist zou gaan? Zou u dan niet hard ingrijpen en verwachten dat ze de regels van het land respecteren?

Het is erg jammer, meneer Erdoğan, dat u met uw AK partij nog steeds aan de macht bent, vooral gezien u de Turkse economie de afgelopen jaren flink om zeep hebt geholpen. Mustafa Kemal Atatürk heeft zo z’n best gedaan om van Turkije een moderne, seculiere staat te maken en draait zich waarschijnlijk in zijn graf om bij uw slecht geformuleerde en slecht geïnformeerde retoriek en uw machtspolitiek. Gaat u zich maar eens een flink potje zitten schamen en doe ons allemaal een lol en treed af om zo Turkije weer een betere toekomst te kunnen geven.

erdogan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s