Nieuwe Computer 2.

Ik heb het zo druk gehad op mijn nieuwe computer dat ik er maar niet toe kwam om dit verhaal over de bouw ervan, in mei van dit jaar, te publiceren. Bij deze.

“Hallo?” “Ja, hi, dit is Sean van DHL. Ik sta volgens de postcode met mijn bus buiten je huis met een bestelling.” “Is het een witte bungalow met rode accenten?” “Ja, en rode hoekstenen.” “Dan zit je goed. Ik ben zelf niet thuis maar de dame die de deur opendoet heet Orla Clancy.”

Toen ik die donderdag 17 mei tijdens de lunch thuiskwam lag het pakketje op me te wachten. “Het is wel erg licht”, zei Orla. Dat klopte wel want er zaten alleen een processor, SDRAM geheugen, een wifi – en een FireWire kaart in. Dat spul weegt niet veel. Het was de tweede en laatste bestelling voor het bouwen van mijn nieuwe computer. De eerste bestelling had ik via Elara.ie gedaan en dit pakket kwam van Komplett.ie. Internetwinkels zijn een uitkomst voor computeronderdelen want in het deel van Ierland waar ik woon in ieder geval, verkopen fysieke winkels tegenwoordig liever complete computers en hebben bijna geen onderdelen meer in huis.

Jaren geleden was het bouwen van zo’n apparaat ingewikkeld omdat je verstand moest hebben van programmeren. Tegenwoordig is het meer een bouwpakket voor volwassenen waarbij je er alleen voor moet zorgen dat je de juiste onderdelen aanschaft (want alles moet met elkaar kunnen communiceren) en dat je de stekkertjes op de juiste manier aansluit, waarna de software van het moederbord moeiteloos opstart en het meeste automatisch instelt. Voor het bouwen van de computer is het internet en vooral YouTube een geweldige hulpbron. Er zijn tientallen filmpjes over hoe je zo’n ding in elkaar flanst. Daarnaast krijg je bij het moederbord een uitgebreide handleiding en zelfs bij de voeding krijg je een handleiding die je vertelt welke stekkertjes voor wat bedoeld zijn. Een kind kan de was doen met goed opletten en veel geduld. Een 50 plusser zoals ik heeft er wel een leesbril en een lampje bij nodig om al dat gepriegel met kleine stekkertjes tot een goed einde te brengen.

Die donderdagavond maakte ik de keukentafel vrij en begon met het plaatsen van de processor op het moederbord, waarna ik het interne SDRAM geheugen en de koeler van de processor aanbracht en het hele zakie in de computerkast plaatste en vastschroefde op de door mij geplaatste spacers (afstandhouders) De achterkant van het moederbord mag namelijk niet in contact komen met de kast omdat dat kortsluiting geeft. Daarna de voeding in de kast, de SSD schijf en de gewone harde schijf. Het nam allemaal wat tijd in beslag dus ik besloot om alle kabeltjes en stekkertjes tot de volgende dag te bewaren. Ik had een paar weken terug de ventilatoren al in de kast aangebracht en een BluRay brander en kaartlezer geïnstalleerd dus alles was klaar om aan te sluiten. Ik kwam alleen nog een kabeltje voor het aansluiten van een harde schijf te kort.

Vrijdagmiddag was ik vroeg vrij, ben naar de stad Limerick gereden om het ontbrekende kabeltje te kopen en andere boodschappen te doen en heb na terugkomst in een uur tijd (met af en toe de handleiding erbij om de juiste aansluitpunten uit te vogelen) alles aangesloten waarna ik met knikkende knieën en bonkend hart de machine aanzette. Er gebeurde niets. Paniek. Oh shit, had ik dan toch wat fout gedaan? Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn. Ierse wandcontactdozen hebben aan-en-uit schakelaars en ik was gewoon vergeten om de contactdoos aan te zetten. Schakelaar aan en zowaar, de machine startte op. De ventilatoren kwamen snorrend en spinnend tot leven, de lampjes brandden en het speakertje gaf een piepje. Daarna verscheen er een opstartscherm met de opdracht om de F2 toets in te drukken om het UEFI BIOS (de software van het moederbord) op te starten. Het BIOS scherm verscheen en ik zag dat alles werkte waarna ik jubelend Orla riep om het wonder te aanschouwen. Ik was zo trots als een pauw en Orla trok twee biertjes uit de koelkast zodat we op de succesvolle bouw konden proosten.

Sindsdien heb ik het druk gehad met het installeren van Windows en programma’s op de SSD, het instellen van de tweede  harde schijf als opslagruimte voor alle gegevens en het overhevelen van gegevens van de oude computer. Een van mijn vrienden heeft mijn zelfbouwcomputer Dolfinator gedoopt, hetgeen ik wel een leuke naam vind. Momenteel zit ik me er nog over te verbazen hoe snel en moeiteloos alles werkt en ben vooral heel erg trots op mezelf dat ik het gelapt heb. Ik heb er veel van geleerd, met als belangrijkste les dat je nooit te benauwd moet zijn om iets nieuws te proberen want wanneer je de tijd neemt en je er goed in verdiept, kom je een heel eind. Het smaakt naar meer. Ik heb het volgende project al in gedachten: het ombouwen van de oude computer tot een beter en sneller werkende machine, maar dat kan wel een tijdje wachten.

new-computer_parts_minus_graphics

Een aantal van de dozen met losse onderdelen. De grafische kaart ontbreekt in het plaatje. De doos was erg groot. De kastventilatoren staan er niet op. Die zitten al in de behuizing.

dolf_patijn_0115

De lege kast staat op de onderdelen te wachten.

20180517_183420

Het interne geheugen en de processor zijn op het moederbord (rechts) aangebracht. De processorkoeler (links onder) ligt te wachten om op de processor geplaatst te worden.

20180518_211809

Het BIOS scherm van de nieuwe computer. Het werkt.

Advertisements

2 thoughts on “Nieuwe Computer 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s