Slaapproblemen door e-readers?

Lezen op een e-reader met “achtergrondverlichting” voor het slapen gaan is slecht. Dit bericht duikt iedere keer weer op sinds er in 2014 een artikel over is verschenen in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Een e-reader met achtergrondverlichting bestaat echter niet en het gaat bij dit zogenaaamde onderzoek dan ook om een iPad. Voor het “onderzoek” werden slechts 12 mensen gebruikt die vier uur lang, vijf avonden voor het slapen gaan een boek op een een iPad in de felste stand te lezen kregen en vijf avonden een papieren boek. Ze sliepen beter na het lezen van een papieren boek. Ja, vind je het gek? Het licht van echte e-readers met randverlichting (hier kom ik later nog op terug) werd wel gemeten maar daar werd geen onderzoek mee gedaan. We kunnen dus spreken van een slecht uitgevoerde poging die de naam onderzoek niet verdient.

Het is bekend dat veel blauw licht ’s avonds voor slaapritmestoornissen kan zorgen. Dat is niet zo vreemd want blauw licht zit op dezelfde golflengte als daglicht en verstoort daardoor de aanmaak van melatonine, het zogenaamde slaaphormoon. Vooral jongeren hebben er last van. Tablets, zoals de iPad, smartphones, computers, laptops en televisies zijn de voornaamste boosdoeners. Met name bij een smartphone en tablet bevinden je ogen zich op een korte afstand van het scherm en krijg je dus op heldere stand teveel blauw licht te verduren. Nieuwere computers, telefoons en tablets hebben soms een nachtfunctie waarbij je het licht ’s avonds automatisch kunt laten dimmen en naar warmer licht kunt laten veranderen. Wanneer je dan echter die telefoon of tablet voor games of sociale media gebruikt zorgt de onrust in je hoofd er wel voor dat je slechter slaapt. Nee, je moet voor de rust dan wel een fictieboek gaan lezen.

Wat die extreem luie onderzoekers niet hebben gedaan is met verschillende tijdsduur testen (vier uur lezen is best wel lang),  meer mensen bij de test betrekken (12 proefpersonen is erg weinig), lezen met gedimd licht testen en echte e-readers testen, want er is namelijk veel verschil tussen e-readers en tablets. Een tablet heeft achtergrondverlichting en schijnt dus in je gezicht. Heel vaak zie ik nog de fout in recensies van bijvoorbeeld Kobo e-readers waarin gesproken wordt over achtergrondverlichting. E-readers zoals de Kobo’s hebben geen achtergrondverlichting maar randverlichting. Er zijn ledjes in de rand ingebouwd waardoor het licht over het e-papierscherm wordt verspreid, net als met een leeslampje. Een e-reader werkt net als een boek met opvallend licht, waardoor je bij een e-reader de verlichting kunt uitschakelen en met een externe lichtbron verder kunt lezen. Een tablet werkt alleen met achtergrondverlichting. Beiden zijn dimbaar en net als nieuwere tablets en telefoons hebben sommige e-readers een nachtstand waarbij, wanneer dit ingeschakeld is, het licht, ’s avonds automatisch dimt en soms ook van kleurtemperatuur veranderd, maar of die verandering van kleur nu zoveel uitmaakt bij gedimd licht is nog maar de vraag.

De negatieve verhalen over ’s avonds lezen op een e-reader zijn dus ongegrond zolang er sprake is van een echte e-reader en je kunt stellen dat zelfs het onderzoek met tablets niet op een juiste manier is gedaan omdat niet met gedimd licht en aangepaste nachtstand is getest. Zelf lees ik ‘s avonds in bed met de helderheid op ongeveer 12 procent en dat is dan meer dan genoeg. Ik slaap daarna prima. Mocht je het toch niet vertrouwen dan kan op de e-reader de verlichting worden uitgezet en bij het licht van een  normaal, leeslampje worden gelezen. Dan moet je er alleen nog voor zorgen dat het boek niet zo spannend is dat je de hele nacht doorleest.

Hier een link naar een Harvard artikel over het onderzoek en een link naar het onderzoek zelf.

https://hms.harvard.edu/news/e-readers-foil-good-nights-sleep

http://www.pnas.org/content/112/4/1232

KoboAURA24De Kobo Aura H2O met 6.8 inch scherm, de reader die ik momenteel bezit.

Advertisements

2 thoughts on “Slaapproblemen door e-readers?

  1. Pingback: Blauwe schermen onrust. | stamppot_woord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s