Leessfeer.

Lezen is voor mij een activiteit waar ik het liefst goed voor gaat zitten of liggen. Goed, ik doe het wel; het lezen op een luchthaven, in een bus of trein of in een wachtkamer, maar het fijnste is toch wanneer ik er echt op mijn gemak in bed, op een comfortabele stoel of bank de tijd voor kan nemen, zoals op een koude zondagochtend in januari met een zachtknisperend vuur in de allesbrander, getooid in een joggingbroek en afgeleefde woontrui die ik het liefst nooit weer uittrek, half liggend op de bank met een zachte deken over de benen, een kat spinnend aan het voeteneind en een grote mok thee op de koffietafel. Dat kan natuurlijk ook een mok koffie zijn maar dat werkt bij mij niet want ik drink dubbele espresso’s en die heb ik in een paar slokken op. Mijn voorkeur als leesdrank is momenteel “organic black chai with ginger and elderberries” , gekocht in de bekende Zweedse woongigant waarvan zich slechts één vestiging in Ierland bevindt en wel in Dublin, op goed twee uur rijden van ons huis. Daar heb ik ook van die handige Idealisk theezeven/eieren gekocht die het gemakkelijker maken om per mok losse thee te gebruiken. De chai wissel ik af met losse groene of witte thee of Rooibos, gekocht op de zaterdagmarkt in Limerick City. Al slurpend aan mijn thee duik ik dan de wereld van mijn boek in.

De juiste omgeving, sfeer en geborgenheid kan de leesvreugde zoveel meer vergroten. Als kind las ik stiekem onder de dekens met een zaklantaarn. Dat waren heerlijke uren van geborgenheid en leesplezier. Ik lees nog steeds graag in bed. Normaalgesproken ben ik iedere ochtend vroeg wakker en al om half zes op om de katten eten te geven en buiten de vogels. Daarna ga ik dan weer terug mijn bed in om nog een goed uur te lezen voor ik op moet staan om mij klaar te maken om naar het werk te gaan, op 10 minuten rijden van ons huis dus zoveel tijd heb ik ook weer niet nodig.

Soms is het fijn wanneer het op een vrije dag slecht weer is en de regen tegen de ruiten klettert zodat het extra fijn is om lekker opgekruld op de bank van een mooi boek te genieten. Natuurlijk moeten er op vrije dagen ook boodschappen gedaan worden, er moet worden gekookt, gebakken, geklust, getuinierd en af en toe wat tv gekeken maar er blijft toch altijd wel genoeg leestijd over. Mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om te lezen begrijp ik niet. Voor lezen maak je tijd. En het is dan extra leuk wanneer je er een sfeertje omheen kunt scheppen, al dan niet met een lekker drankje. Leestijd is belangrijke tijd want het maakt je leven intenser, ontspant de geest terwijl het tegelijkertijd inzichten vergroot en hersengymnastiek is. Dat moet je serieus nemen. Ik neem nog een mok thee en duik weer in mijn boek. Gegroet.

book and tea_0001

Advertisements

One thought on “Leessfeer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s